Loading...

Osastot.

Täältä löydät tarkempaa tietoa toiminnastamme.

Hälytysosasto

Nummelan VPK on pelastanut henkiä jo vuodesta 1928. Operatiivinen toiminta kulminoituu osaavaan ja koulutettuun miehistöön, johon sinullakin on mahdollisuus liittyä. Nummelan VPK osallistuu vuosittain lähes sataan hälytystehtävään Länsi-Uudenmaan pelastulaitoksen tukena. Pääpaino osaston toiminnassa on varautuminen mahdollisiin hälytyksiin ja, jotta voimme toteuttaa sopimuksen mukaista tehtävää, harjoittelemme runsaasti kaikenlaisia vaara- ja pelastustilanteita varten. Koulutus on nousujohteista ja sekä fyysisesti että henkisesti kehittävää. Lopputuloksena on hyvin yhteentoimiva pelastusryhmä, jolle mikään tilanne ei tule yllätyksenä.

Harjoitukset

Harjoituksia järjestetään pääsääntöisesti joka maanantai Nummelan paloasemalla kello 18.00-19.30. Tarpeen vaatiessa harjoituksia voi olla myös muina päivinä ja tarkemmat tiedot saat sivulta ladattavasta harjoituskalenterista, joka päivitetään aina puoleksi vuodeksi kerrallaan. Tyypillisesti harjoitusaiheet liittyvät pelastustoimintaan, kuten esimerkiksi savusukellukseen, raivaamiseen, liikenneonnettomuuksiin, ensiapuun sekä korkealla työskentelyyn. Harjoituksiin ovat tervetulleita kaikki yli 16-vuotiaat, mutta hälytyksille pääsemisen edellytyksenä on tarpeellinen määrä harjoittelua, kursseja sekä täysi-ikäisyys.

Harjoituksiin et tarvitse mukaan kuin palokuntalaishenkeä ja halua oppia sekä uutta että toimia ryhmässä. Kaikki toimintamme vaatii hyviä tiimityöskentelytaitoja. Nummelan VPK tarjoaa käyttöön väliasun, sammutusasun, saappaat, kypärän, hanskat sekä kaikki ne välineet, joita hälytyksellä voidaan vaatia. Varusteita säilytetään asemalla, jossa jokaisella on oma varustekaappi.


Harjoitusohjelma 2023Harjoitusohjelma kevät 2023

Muu toiminta

Hälytysosastolla on muitakin tehtäviä kuin pelastaminen. Jäsenistömme kouluttautuu jatkuvasti kansallisilla ja alueellisilla kursseilla, joita ovat mm. sammutustyö-, savusukellus-, öljyntorjunta-, yksikönjohtaja- sekä palokuntien ensiapukurssi. Kursseilta saa todistuksen sekä oikeuden osallistua vaativampiin tehtäviin palokunnassa. Lisäksi henkilöstölle pidetään säännöllisesti esimerkiksi tulityökorttiin ja hälytysajoon oikeuttavia koulutuksia. Koulutamme myös sopimuksen mukaan yhdistysten ja yritysten henkilöstöä alkusammutuksessa useita kertoja vuodessa. Paloasemalla järjestetään vuosittain sekä 112-päivä että Päivä paloasemalla -tapahtuma, joissa hälytysosaston henkilöstö järjestää rasteja sekä esittelee toimintaa.

Paloasemalla on oma kuntosali sekä sauna, joita toiminnassa mukana oleva henkilöstö saa käyttää vapaasti. Järjestämme vuosittain hälytyksille osallistuville kuntotestejä, joten omaehtoinen harjoittelu tulee tarpeeseen. Nummelan VPK:lla on myös oma mökki, Kipinäkolo, joka on jäsenistön virkistyskäytössä.

Miten mukaan?

Sopimuspalokuntatoiminta on hyvin kehittävää ja mukaansatempaavaa. Toiminta antaa valmiuksia kohdata vaaratilanteita niin arjessa kuin hälytyksillä. Sopimuspalokunnassa ryhdikkyys, itsekuri ja ryhmätyötaidot nousevat pääosaan.

Osallistuminen tai tutustuminen on hyvin helppoa, katso milloin meillä on harjoitukset ja tule vain rohkeasti Nummelan paloasemalle - siitä se lähtee. Kannattaa kuitenkin olla etukäteen yhteydessä päälliköihin, jotta koulutusvastaava tietää varautua tuloosi etukäteen. Samalla voimme sopia tapaamisesta ennen harjoituksia, jotta saamme mahdolliset varusteet katsottua valmiiksi. Voit tietysti kysyä lisätietoja päälliköiltämme, yhteystiedot löydät sivun ylälaidasta. Tarjoamme Sinulle varmasti antoisia ja unohtumattomia hetkiä kanssamme, tervetuloa!Nuoriso-osasto


Nummelan VPK:n nuoriso-osasto tarjoaa 10-17-vuotiaille nuorille huikean mahdollisuuden harjoitella arjessa ja hädässä tarvittavia taitoja turvallisesti. Harjoituksissa käyminen on helppoa ja maksutonta. VPK tarjoaa nuorelle haalarin, kypärän sekä hanskat. Vapaapalokuntalaiseksi on jokainen tervetullut eikä mukaan tarvitse kuin reipasta mieltä, uteliaisuutta ja halua tehdä yhdessä sekä tietenkin rohkeutta kohdata tulipalo silmästä silmään.

Harjoitukset

Harjoituksia järjestetään sivuilta löytyvän harjoitusohjelman mukaisesti Nummelan paloasemalla. Harjoituskalenteri päivittyy puoleksi vuodeksi (tammi-kesäkuu ja elo-joulukuu) kerrallaan ennen seuraavan kauden alkua. Harjoituksiin tarvitsee mukaan ainoastaan säähän sopivat vaatteet sillä joskus harjoituksissa olemme myös ulkona koko harjoitusten ajan. Harjoitukset ovat joko oppitunteja tai käytännön koulutuksia. Vanhemman on hyvä tulla etenkin aivan nuorempien lasten kanssa ensimmäisiin harjoituksiin käymään ja tutustumaan toimintaan.

Harjoituksissa nuoret pääsevät kokeilemaan savusukellusta, ensiapua, perusselvitystä, kalustontuntemusta, yhteistyötaitoja ja pelastamista. Lisäksi meillä on tapana tehdä vierailuja ja syksyllä 2016 pääsimme käymään Lohjan poliisiasemalla. Vanhemmille, jo muutaman vuoden mukana olleille nuorille, tarjoamme kansallisia ja alueellisia kursseja, joista saa todistuksen. Tällainen on esimerkiksi nuoriso-osaston kouluttaja -kurssi, jossa opetetaan koulutustekniikkaa ja kehitetään esiintymistaitoja.


HarjoitusohjelmaHarjoitusohjelma kevät 2023

Leiritoiminta

Nuoriso-osastotoimintaan kuuluvat olennaisena osana myös erilaiset leirit. Suurin näistä on viikon mittainen kesäleiri, jossa yövytään teltassa, harjoitellaan oman koulutustason mukaisella kurssilla päivisin ja iltaisin on runsaasti vapaa-ajan toimintaa, kuten diskoja ja kilpailuja. Suoritetun viikon mittaisen kurssin jälkeen saa todistuksen ja oikeuden seuraavana kesänä osallistua vielä vaativammalle kurssille. Joka neljäs vuosi järjestetään suurleiri, jossa vierailee myös ulkomaalaisia palokuntanuoria.

Syksyisin ja talvisin järjestetään lähikuntien yhteinen viikonloppuleiri, jossa pääpainona on oppia tuntemaan muiden alueemme vapaapalokuntien väkeä. Leireillä on vähemmän koulutusta ja enemmän hauskaa yhteistä tekemistä ja tietenkin yövytään jälleen teltassa. Monelle nuorelle nimenomaan öisin pidetty ”kipinävahti” kamiinan ääressä on ollut mieleenpainuva elämys. Palokunnalla on myös oma mökki, Kipinäkolo, jossa ajoittain pidetään pienempiä mökkileirejä oman nuoriso-osaston kanssa.

Kilpailutoiminta

Nummelan VPK osallistuu monenlaisiin kilpailuihin omalla alueellaan. Kilpailuiden tarkoituksena on testata nuorten valmiuksia ja taitoja unohtamatta kuitenkaan hauskanpitoa. Kilpailuista osa on tietokilpailuja ja osa liikunnallisempia palomiestaitoja vaativia tapahtumia.

Vuonna 2015 Nummelan VPK:n nuoriso-osasto osallistui kansainvälisiin nuorten CTIF-kilpailuihin Puolan Opolessa yhteisjoukkueella Virkkalan VPK:n nuoriso-osaston kanssa. Kilpailutapahtuma kesti viikon ja sen aikana nuoret tapasivat muiden maiden palokuntanuoria sekä osallistuivat erilaisiin yhteishenkeä kohottaviin tapahtumiin. Nummelan ja Virkkalan yhteisjoukkue oli lopulta paras pohjoismaalainen joukkue. Ilman hikeä ja hiertymiä kilpailuista ei selvitty ja askelmittarin mukaan kuljimme päivittäin jopa 30 000 askeleen verran. Kilpailuista on mahdollista löytää videoita laittamalla Youtubeen hakusanoiksi CTIF Opole.

Miten mukaan?

Nuoriso-osastotoiminta opettaa terveitä arvoja ja antaa täyden repullisen eväitä tulevaisuuteen. Eikä pidä unohtaa uusia elämyksiä ja unohtumattomia kokemuksia, joita tarjotaan niin harjoituksissa, leireillä, kilpailuissa, vapaa-ajantapahtumissa kuin tutustumiskäynneilläkin. Nuoriso-osasto tarjoaa ennen kaikkea mukavaa yhdessäoloa ja jopa elinikäisiä ystäviä. Oletko Sinä valmis uuteen harrastukseen?

Lue lisää toiminnastamme tai kysy lisätietoja osaston vetäjiltä ja liity rohkeasti mukaan! Osallistuminen tai tutustuminen on hyvin helppoa, katso milloin meillä on harjoitukset ja tule vain rohkeasti Nummelan paloasemalle - siitä se lähtee. Tule vaikka ensin vain katsomaan harjoituksia ja ota kaverisi, sisaresi tai vanhempasi mukaan. Tarjoamme Sinulle varmasti antoisia ja unohtumattomia hetkiä kanssamme, tervetuloa!NaisosastoOsaston toiminta etsii uusia uomiaan, sillä poisjäänyt hälytysmuonitussopimus on muuttanut osaston toimintaperiaatetta jonkin verran. Naisosaston toiminnan keskeisiä tehtäviä ovat mm. kahvitus- ja muonitustehtävät, kouluttautuminen, CTIF kilpailutoiminta sekä muiden osastojen tukeminen.

Esittely

Naisosaston perustava kokous pidettiin 21. huhtikuuta 1959 Osuusliike Auran kokoushuoneessa. Osaston ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Eeva Heino. Myöhemmin puheenjohtajina ovat toimineet Sirkka Järvensivu, Helena Kaunisto, Seija Jalava, Nina Laakso, Susanna Multala ja Sanna Oksanen. Vuoden 2017 alusta johtajana on toiminut Anne Vaittinen.

Osaston toimintaa ohjaavat luottamushenkilöt, jotka valitaan yhteisellä sopimuksella kalenterivuodeksi kerrallaan. Naisosaston esittämät luottamushenkilöt hyväksytetään palokunnan hallituksella ja syyskokouksessa.

Suurin osa nykyisestä jäsenistöstä on ollut mukana jo yli 30 vuotta, jotkut jopa yli 40 vuotta. Tällä hetkellä osastossa on 20 jäsentä. Moni nykyisistä jäsenistä on tullut mukaan toimintaan puolisonsa tai ystävänsä mukana. Mukana on niin terveydenhoidon kuin rakennusalankin ammattilaisia, vuorotyöntekijöistä eläkeläisiin. Jäsenien siviiliammattien laaja kirjo antaa osaston toiminnalle uusia vahvuuksia ja verkostoitumismahdollisuuksia.Kokoontumiset

Naisosasto kokoontuu kuukausikokouksiinsa joka kuukauden toisena tiistaina klo 18 Nummelan paloasemalla. Kuukausikokouksissa käsitellään ajankohtaisia asioita, kuten sovitaan tulevien tapahtumien vastuuhenkilöt, esitellään pelastusliittojen ja keskusjärjestön järjestämiä koulutuksia ja ideoidaan tulevien kokousten aiheita. Kuukausikokousten lisäksi naiset osallistuvat palokunnan ja pelastusliittojen erilaisiin tilaisuuksiin ja koulutuksiin, esim. palokuntanuorten leireille, valistuspäiviin, kokouksiin, talkoisiin ja illanviettoihin.

Muu toiminta

Naisosasto on osallistunut jo yli 30 vuoden ajan Nummelan Killan ja SPRn järjestämiin verenluovutustilaisuuksiin. Näissä tilaisuuksissa naisosaston jäsenet huolehtivat kahvitarjoilusta.

Naisosaston jäseniä on mukana myös CTIF-kilpailutoiminnassa. Nykyinen naisten joukkue on ollut kasassa vuodesta 2015. Vuonna 2017 naisten joukkue osallistui ensimmäistä kertaa kansainvälisiin kilpailuihin Itävallan Villachissa. Joukkue jatkaa edelleen harjoittelua ja päätähtäimenä ovat vuoden 2021 kilpailut Sloveniassa.

Haluatko mukaan?

Mukaan naisosaston toimintaan ovat tervetulleita kaikki 16 vuotta täyttäneet, jotka ovat kiinnostuneita vapaapalokunta- ja sen naisosaston toiminnasta.

naisosasto(at)nummelanvpk.fiVeteraaniosastoPalokuntatyö on koko aikuisiän kestävä matka. Vaihtelevasti vapaaehtoistyö saattaa viedäkin suuren osan vapaa-ajasta ja palokunnan muista jäsenistä muodostuukin jo suurelta osin toinen perhe. Kuitenkin työn fyysinen vaativuus johtaa siihen, että jossain kohtaa kypärä ja haalarit on painettava naulaan ja yölliset herätykset hälytyksiin loppuvat.Nummelan VPK:n veteraaniosasto on perustettu säilyttämään yhteys vanhoihin harrastustovereihin. Muodolliset kokoontumiset ovat heiltä jääneet historiaan ja nykypäivänä kokoukset muodostuvat enemmänkin kahvipöytäpiireistä, joissa voi jakaa tuntojaan elämänmenosta. Alun perin palokunnan kerhona perustettu osasto muodostaakin jäsenille sosiaalisen turvaverkon, joka täyttää aktiivitoiminnan jälkeen jättämän aukon.

Veteraanit omalta osaltaan pitävät huolen perimätiedon siirtämisestä nuoremmille jäsenille. Veteraanit ovatkin olleet mukana kirjoittamassa Nummelan VPK:n osuutta Nummelan kylähistoriasta kertovaan verkkosivukokoelmaan. Palokuntanuorisotyön tukeminen on ollut osastolle tärkeää sen perustamisesta lähtien. Monet tällä hetkellä hälytysosastossa toimivat jäsenet muistavat osan veteraaniosaston jäsenistä omina nuoriso- tai poikaosaston kouluttajina. Makkaranpaistot palokunnilla järjestettävissä tapahtumissa pidetään nuorisotoiminnan tukemiseksi täysin vapaaehtoisvoimin.